Friday, April 1, 2016

Infinity Knowledge:Hidangan Balung Ayam

huishh lama x post story,so ari ni kite sambung ngan cerita dri Mjalah Infiniti Februari2016 mungkin cerita ini agak mejijikan bagi org yg bru nk gi mkn,Jom bace dan share cite ni bnyk bnyk,jgn lupa like juga.Comment kekuranga blog ni juga.>.<

Hidangan Balung Ayam(Februari2016)




Boleh dikatakan,hampir setiap datipada kita gemar memakan ayam.Dari leher,dada,kepak,paha,buntut,kaki,organ dalaman seprti hati,dan pedal ,sehingga ke tulang ayam.Setiap bahagian tersebut ada penggemar nya tersendiri.Tapi bagaimana pula dengan balung ayam. Sanggup tidak ada memakan nya??Balung ayam merupakan bonjol danging yang menjulur keluar,terdapat di atas kepala.aAyam jantan selalunya mempunyai balung ayam yg besar berbanding ayam betina.Bersama sama balung ayam ini,terdapat organ lain antaranya paruh,cuping telinga, & pial.


Lazimnya,balung ayam adalah berwarna merah.Ini kerana di bahagian epirdermis kaya dengan pembuluh darah.Namun selain berwarna merah ada juga diantara nya berwarna hitam atu unggu gelap.Dengan kata mudah,bergantung pada baka.Sebagai contoh kebanyakan balung ayam spesie spesie silkis atu sebrights adalah gelap.Bahkan, ada juga yang berwarna kelabu kebiru biruan dan merah.Bercakap soal balung ayam sudah menjadoi kelaziman orang kita membersihkan haiwan sembelihan itu akan membuang bahagian kepala ayam termasuklah balung.Dengan kata lain,orang kita biasanya tidak pernah mengambil bahagian berkenaan untuk dimasak dalam mana mana jenis hidangan.

Justeru,mendengarkan akan ada sajian balung ayam,semestinya ramai di antara kita yg tidak pernah menjamah hidangan seperti itu dan menganggap ia makann pelik.Bagi mereka yg bersifat penggeli melihat menu itu sudah cukup memualkan dan meloyakan tekak.Perasaan ini timbul mungkin kerana kita belum terbiasa dgn mknn seperti itu.Ironinya,hidangan ini bkn perkara baru bagi bahagian masyarakat dunia terutama di China & Itali.Di China misalnya balung ayam jantamn sring di masak dlm hidangan gaya China seperti stim dan sup.


Sup Balung Ayam
Manakala,di Itali pula organ ayam yg brbntuk begerigi menyerupai sikat ini sering dijadikan ramuan penting dalam stew,dikenali sebagai 'Cimabella con cibreo'.'Cimabella con cibreo' merupakan mknn resepi tertua org Itali.Jika dikirakan usia hidangan sudah mejangkau 200 tahun.


'Cimabella con cibreo'
Apa yg membuatkan stew ini bertambah istimewa adalah kerana ia turut menggunakan beberapa jenis organ lain pada ayam jantan seperti hati,pial & buah zakar,selain balung ayam.Kesemua organ ayam tersebut dimasak bersama campuran bahan lain seperti kentang dan keju sehingga empuk.Daging lembut di atas kepala ayam ini dahulunya turut digunakn dlm masakan Perancis sebgai hiasan makanan.Beberapa waktu kemudian penggunaan balung ayam tidak terhad menjadi hiasan makann ttpi di inovasi mengikut citarasa masyarakat di sana.


Kini balung ayam paling sering digunakan dlm pelbagai cara dimana mereka akn mencincang isi lembut itu dgn digabungkan dgn sos krim.Selain itu,ada juga yg memasaknya bersama bhn lain seprti cendawan,lembu atau kambing.Walupun ramai menggangap memakn balung ayam jarang dibuat org namun bgi mereka yg pernah mencubanya  pasti akn menyatakan ia mknn paling sedap pernah dimakan.Ianya enak bersama ladu.Atas sebab itu tidak kira bagaiman aneh sajian ini kelihatan makin ramai nmpknya yg terliur  utk mencuba sendiri keenakan balung ayam.



Namun menjadi satu masalah utk mendptkn bhgn tidak bertulang di atas kepala ayam ini.Kerana setiap pembekal ayam jarang sekali menunaikan permintaan tersebut.Kalu adapun perlu menunggu smpi berbulan bulan lamanya.Itu satu hal.Dlm soal membersihkan balung ayam juga bkn calang calang mudah.Ia satu kerjaya rumit,mmkn masa dan mmbosankan.Analogi mudah cara membersihkan balung ayam sama semacam memasak lidah lembu-dicuci,kemudian direbus seterusnya mengupas bhgn kulit luar.

Meskipun proses membersihkan balung ayam remeh tetapi ia berbaloi krana pabila ia dimkn,balung ayam bkn saja lazat malah sngt mesra di dlm mulut.Tidak seperti mana mknn lain,balung tidakj akn melekat pada lelangit,mulut atau terperangkap di celah gigi keran tekturnya yg halus & lembut membuatkan ia mudah cair dlm mulut kita.

Rasanya jika korang bkn penggemat organ dlmn @ peminta mknn pelik pelik pu pasti akn menyukainya.Sebab mereka yg pernah mencuba organ ini menyatrakan ia langsung tidak berbau atau berasa aneh.Ibaratnya sekali korang mencuba hidangan ini pasti nk lgi kerana ia sngt berperisa dan enak.Setakat ini belum ada kjajian tntg baik buruk memkn balunhg ayam.Justeru,utk mengetahui manfaat pengambilan mknn itu secara diet seharian masih blum dpt dijelaskan secara detail dan saintifik.








No comments:

Post a Comment

Infinity Knowledge:Mengandung Sejam Sebelum Bersalin

hai hai hai jom sambung lagi cerita dri Mjalah infiniti Mac2016.yaa ianya masih panas dan paling latest setakat ni (april2016 punya dh kelua...