hai hai hai,kite meet lgi skrg ni bgitau satu cite yg menyebbkn anda x lalu nk mkn (kut).cite ni dari Majalah Infiniti Januari2016.ok adakah anda semua bersedia utk dgr cite nie,klu sedia jum bace!!lepas bace minx comment kekurangan blog ni dan share bnyk bnyk supaya org lain tahu jgk.enjoy your reading!!
Aiskrim Telur Buaya?! Euwwww!!(Januari2016)
|
Sedapnya,tapi tahu tak bahan asas bagi aiskrim di Davao,Filipina? |
Selalunya,org buat aiskrim menggunakan telur ayam atau tidak menggunakan telur langsung.Tujuannya agar aiskrim lebih berlemak & berkrim.Tapi berbeza pula di negara ke 12 paling padat di dunia,Filipina yg menggunakan telur buaya sbgi bhn asas dlm membuat aiskrim.Yaksssss!Berselerakah korang menikmati pencuci mulut 'istimewa' itu?Baunya?Rasanya?utk membeli kasut atau beg dri kulit buaya okay lagi ni nk mkn ais krim yg bhn asasnya telur buaya confem confem muntah monggek.balik semula kpd topik kita.Sebuah kedai menjual aiskrim yg dikenali sbgi Sweet Spot Ice Cream di Davao,Filipina trgamak guna telur haiwan terancam itu utk aiskrimnya kelihatan cantik & rasa yg sedap(sedap ke?).
|
Senarai harga aiskrim di Sweet Spot Ice-cream |
Dino dan isteri,Bianca Ramos(pemilik kedai),mengatakan telur buaya ada bnyk nutrisi brbnding telur ayam.telur buaya ada 80% bahagian kuning tlur brbanding tlur ayam.Sebab tu mereka memilih telur buay bgi menghasilkan aiskrim berkualiti.Mereka mendapatkn bekalan telur buaya dari taman buaya,Davao Crocodile Park yg terletak bersebelahan restoran mereka.mereka menggunakan bkn calang calang bahan utk jga kualiti aiskrim,seperti susu skim low fat,madu asli,serta gula dri nira kelapa agar dessert itu sesuai dimkn utk individu yg sdg berdiet.satu skop aiskrim tersebut berharga PHP 40(RM 3.70) hingga PHP 70(RM6.50).
|
Davao Crocodile Park,Filipina |
Tapi hanya aiskrim perisa durian & pandan sahaja yg dicampurkan dgn telur buaya sebab durian sangat terkenal dgn kelazatan isinya.Oleh ity,campuran telur buaya bersama bhn natural dpt mengekalkan rasa asli durian & teksturnya lebih kelihatan eksklusif.Sebenarnyta mereka hanay menjual aiskrim biasa tapi pemilik zoo (bapa saudara Dino) menghadiahkan telur buaaya kepadanya tetapi Dino tidak tahu apa yg perlu dilakukan.Dino mula bereksperimen dgtn guna telur buaya utk resepi barunya dan hasilnya ternyata sedap.Lalu dia menjadikan aiskrim telur buaya sbgi menu istimewa di kedainya dan tlh menarik pengunjung ke taman buaya berkenaan.
Persoalnnya bolehkah kita mkn desssert yg menjijikan itu??Sbgi manusia biasa kta sama sekali tidak boleh memkn haiwan pemangsa itu termasuk telurnya(menurut Dr. Razinah Sharif,pensyrah kanan program pemakanan UKM) keran buaya adlh haiwan karnivor yg mkn apa saja termasuk bangkai,haiwan berbisa dll.Mknn2 itu tehadam dan jadi tosik termasuk ke dlm telurnya sekiranya sdg bunting.Telur mmg bnyk protein tpi kandungan toksik yg tinggi takut mejadi racun mknn yg boleh mengakibatkan kematian atu sakit yg bahaya.Hal ini kerana agen tosik beracun mungkin mengandungi bnyk kimia yg boleh menjejaskan kesihatan kita.Jadi kita dinasihat agar tidak mkn aiskrim tersebut jika korang syg diri korang.
|
Ini adlh aiskrim susu ibu.Entah susu siapa yg digunakan. |
Berdasarkan search dri internet aiskrim berperisa aneh bknlah satu perkara baru.Ia tlh lama diwujudkan di beberapa negara seprti Jepun yg menghsailkan aiskrim dari daging kuda mentah,North Yorshire,England menghasilkan aiskrim dari ikan kod manakala London pula menghasilkan susu dari susu ibu.Meskipun begitu hanya aiskrim buaya sahaja yg dibuat dri haiwan eksotik bertoksik tinggi.
|
Aiskrim Daging Kuda Mentah euwww!! sape nk mkn ni pi beli kat Jepun |
No comments:
Post a Comment